basen przy al. Kijowskiej w Krakowie

Kijowska.jpg

Projekt budynku pływalni stanowiący rozbudowę istniejącego kompleksu Szkoły Podstawowej z Oddziałami Sportowymi nr 5 im. Polskich Olimpijczyków. Budynek pływalni zaprojektowano wraz z pomieszczeniami towarzyszącymi jako budynek piętrowy, podpiwniczony i niezależny funkcjonalnie.

Kijowska.jpg
Kijowska.jpg

Podstawowe założenia ideowe:
- ukształtowanie czytelnego układu funkcjonalno-przestrzennego w nawiązaniu do istniejących obiektów;
- zastosowanie współczesnych rozwiązań stylistycznych i techniczno - materiałowych;
- wkomponowanie w istniejący układ urbanistyczny na działce;
Kształt obiektu zależny od obszaru działki tworzy prostą formę z czytelną bryłą hali basenu i podkreślonym wejściem do budynku.
Kolorystyka budynku współgra z kolorystyką istniejącego budynku szkoły. Na ścianach segmentów bocznych dominuje kolor biały (lub jasno- szary) z ciemniejszą częścią środkową pokrytą blachą.

Kijowska.jpg
Kijowska.jpg

Obiekt pływalni składa się z następujących, zasadniczych części funkcjonalnych:
— hala basenowa:
niecka pływacka x 6 torów, jacuzzi, trybuna
— strefa spa:
grota solna, sauna sucha, sauna mokra
— sala konferencyjna z zapleczem:
sala konferencyjna, kawiarnia
— siłownia
— sala treningowa
— obsługa obiektu

Kijowska.jpg
Kijowska.jpg

Bryła basenu składa się z trzech prostopadłych segmentów – dwóch (północnego i południowego) przedzielonych środkową, przekrzywioną względem pionu częścią mieszczącą halę basenową. Podcięcie i nadwieszenie środkowej części uzupełniono w parterze przeszkloną ścianą za którą znajduje się korytarz łączący hol główny wejściowy z przebieralniami basenowymi. Na całej długości tej ściany planuje się wykonanie mozaiki korespondującej zarówno z wnętrzem hali basenowej jak i zewnętrzem budynku (od strony ul. Chocimskiej). Część elewacji południowej i zachodniej południowego segmentu została w części przeszklonej cofnięta względem lica ściany w celu podkreślenia głównego wejścia komercyjnego oraz osłonięcia przez zbyt dużą ilością światła.

Kijowska.jpg
Kijowska.jpg

Zespół projektowy w składzie:
Mateusz Manecki
Bartosz Falkowski
Magdalena Ślebioda

Opublikowano maj 2018